Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция е в тридневен траур

Ислямска държава стои зад терористичните атаки в Париж - заяви днес френският президент Франсоа Оланд. В разпространено съобщение джихадистката групировка поема отговорност за атентатите, при които загинаха 128 души, а около 250 бяха ранени.

Националните знамена върху френските обществени сгради бяха спуснати като знак за тридневния траур в страната, обявен от президента Франсоа Оланд. В изявлението си след заседанието на Съвета за отбрана той официално обвини групировката Ислямска държава за кръвопролитните терористични акции : "Това, което се случи вчера в Париж, е акт на война, лицето на войната. Страната трябва да вземе съответните решения. Деянието е извършено от терористичната армия на Ислямска държава, от джихадистката армия срещу Франция, срещу ценностите, които ние защитаваме, срещу това, което сме - една свободна страна, която говори на цялата планета. Един акт на война подготвен, организиран, планиран отвън, с външно съучастничество, което ще бъде установено от разследването. Това е един акт на абсолютно варварство".

Продължава установяването на осемте убити при атаките терористи според в-к "Фигаро". Един от взривилите се атентатори на националния стадион в Сент Дени е носил в себе си сирийски паспорт, докато терористите, действали в зала Батаклан, говорели добър френски, според свидетелствата на оцелелите. Преди обед парижката префектура разпространи забрана на всякакви обществени митинги до четвъртък, а граничния контрол беше възстановен. Въпреки рисковете предстоящата в края на месеца Световна конференция за климата в Париж няма да бъде отменена, както твърдят дипломатически източници.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44