Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ затегнаха мерките за сигурност

САЩ полиция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените Щати някои от по-големите градове затегнаха мерките за сигурност след атаките в Париж. Малко след новината за атаките полицията в Ню Йорк организира специална група, която да се грижи за охраната на местата, където има струпване на повече хора.
Допълнителни офицери са били изпратени за сигурността на френското посолство  в Ню Йорк, както и на други френски правителствени сгради в града. Според органите на реда към този момент няма надеждни информации за възможна атака и тези стъпки са предприети като предпазна мярка.
Подобно бе изказването и на секретаря по национална сигурност Джей Джонсън: „За момента, нямаме данни за конкретни и достоверни заплахи за нападение във страната от типа на това, което се случи в Париж.“
Днес преди да отпътува за срещата на Г20 в Туриця, президентът Барак Обама разговаря с екипа си по национална сигурност, за да дискутира последнните данни на разузнаването по случая.
По-рано от Белия Дом той заяви, че трагедията е  „атака над цялото човечество“. Обама е разговарял по телефона с френския си колега и е изразил своите съболезнования за загиналите. Американският президент е подчертал „устойчивата и непоколебима подкрепа за френския народ, нашият най-стар съюзник и приятел“ и е предложил помощ на френското разследване.
Вицепрезидентът Джо Байдън също изрази съчувствие като говори и за решителност за ответен удар. „Ние сме обединени от неизмерими с времето демократични ценности на които малодушието и изкривените идеологии не могат да паснат, където и да са. Подобно варварство не може да ни сплаши. Ние ще отговорим. Ние ще преоодолеем. Ние ще издържим.”
Политическите коментари в САЩ бяха разнопосочни. Каднидатът на демократите за президент Хилъри Клинтън като повечето свои съпартийци изрази съчувствие, но наблегна, че Съединените Щати и техните съюзници трябва да „застъпят и спечелят борбата“ срещу Ислямска Държава.
Някои от републиканските политици се обявиха за недвусмилено американско лидерство в борбата срещу екстремистите. Джеб Буш обръна внимание на политиката на Обама, която по думите му е намалила способностите на контраразузнаването. Президентският кандидат Марко Рубио коментира в социалните мрежи, че Америка има нужда да „увеличи усилията си у дома и в чужбина, за да подобри отрбанителноите си способности, разруши терористични мрежи и да лиши от пространство, от което да действат.“
Очаква се събитията във френската столица да са един от акцентите в тазвечершния дебат между кандидатите на демократите за Белия Дом. Дебатът ще се проведе в Де Мойн, щата Айова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44