Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ердоган разговаряха за реализацията на "Турски поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основната тема по време на срещата между президентите на Русия и Турция е била свързана с енергийните отношения между тях.  Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган обсъдиха сроковете, в които може да бъде подписано междуправителственото споразумение между Москва и Анкара за реализацията на „Турски поток“. 

Заедно с президента Путин на срещата с Ердоган от руска страна са участвали енергийният министър Александър Новак и ръководителят на "Газпром"  Алексей Милер. Според руския енергиен министър двамата президенти са обсъдили концептуалните въпроси, както и времевата рамка, в която може да бъде реализиран проектът „Турски поток“. Министър Новак допълни, че колкото по-скоро се подпише междуправителственото споразумение, толкова по-бързо ще се и реализира. Преди дни президентът Путин пред турската Анадолска информационна агенция отбеляза значението на този енергиен проект между Москва и Анкара, казвайки, че газопроводът ще продължи за Европа през турско-гръцката граница. 

В началото на ноември т.г. турският енергиен министър Али Реза Алабуюн заяви, че руският газ по двете направления на „Турски поток“ ще влиза и съотвено ще се транспортира от Турция към Европа през 2021 година вместо през планираната 2019 година, както се надяваше Москва. 

Проблемът, който забавя подписването на руско-турското енергийно споразумение за газопровода, бе свързан с цената на руския газ и евентуалното му намаление, което Анкара настояваше да получи.    

Руският енергиен министър каза по-рано, че въпросът за намалението може да се разгледа  взависимост от увеличаването на количество газ и реализирането на нови инвестиционни проекти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44