Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама терористи са убити, седем души са арестувани в парижкото предградие "Сен Дени"

| обновено на 18.11.15 в 14:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над пет часа продължи антитерористична операция във френското предградие "Сен Дени". Властите потвърдиха за двама загинали терористи, сред които една жена, която се е самовзривила. Жената се е намирала в апартамента, в който беше извършен полицейският щурм. От прокуратурата съобщават още, че трима мъже, които са се укривали в апартамента, са били изведени и задържани. Засега самоличността им не е установена. Още един мъж и една жена са задържани в близост до мястото на операцията. Единият задържан е предоставил жилището си на терористите, но уверява пред медиите, че не е знаел нищо за престъпния им профил. По-късно бе съобщено за още двама задържани. 

От френското правителство потвърдиха, че операцията е приключила.

Целта на акцията в предградието "Сен Дени" беше "мозъкът" на атентатите Абделхамид Абаауд - белгийски джихадист и един от най-страшните палачи на "Ислямска държава" в Сирия, за когото се смята, че е вдъхновил и подготвил нападателите от Париж. Неговото присъствие във Франция и прякото му участие в атентатите изненада спецслужбите, които смятаха, че той се намира в Сирия. Абделхамид Абаауд очевидно не е бил задържан при акцията от тази нощ.

В атаката са ранени петима полицаи, но няма цивилни жертви, уверяват полицейски източници.

Обстановката в предградието се успокоява, но полицейски части продължават да претърсват сградата, в която сутринта бяха обградени терористите. Районът продължава да е отцепен от силите на реда. Затворени са всички заведения, прекъснат е целият транспорт. От атакуваната сграда са евакуирани 15 души. В града действа и кризисен щаб.

Акцията на френските спецчасти започна в 4.30 часа тази сутрин. В началото избухна престрелка. По-късно отекнаха и взривове. Полицейски и съдебни източници съобщиха, че няколко души са обградени в апартамент в предградието "Сен Дени". Хората бяха призовани да не излизат от домовете си. Властите успокояваха гражданите, че стрелбата и експлозиите, които чуват, не са ново терористично нападение, а част от полицейската операция.

Вчера стана ясно, че службите издирват още един съучастник в атентатите. Най-вероятно полицията е попаднала на тази следа благодарение на намерен мобилен телефон в кофа за смет в района на зала "Батаклан" - сцената на най-кървавата атака, който е съдържал съобщение със заповед за нападение.

Апартаментът в "Сен Дени" се следеше от спецчастите от вчера. Целият район беше отцепен от полицията и наблюдаван с хеликоптери. Хора от спецчастите бяха и по покривите на сградите. Част от живеещите в квартала бяха евакуирани. Транспортът беше преустановен, а училищата затворени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44