Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Братята Абдеслам са били разпитвани от белгийските власти преди атаките в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двамата братя атентатори Абделслам са били на подложени на разпит от  белгийските власти месеци преди атаките в Париж, но са били освободени.
31-годишният Брахим Абдеслам – единият от камикадзетата, взривили се в Париж, е бил разпитван след завръщането си от Турция, откъдето е направил неуспешен опит да стигне до Сирия. Тогава е бил разпитан и по-малкия му брат  - Салах Абдеслам, който в момента е най-издирваният човек в Белгия, потвърди говорителят на федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт. Братята от брюкселския квартал "Моленбек" обаче не са събудили подозрение у следователите, които не са ги сметнали за заплаха, тъй като не са открили никакви доказателства, че са радикализирани или че участват в терористична групировка.

Специален комитет започва вътрешно разследване на службите за разузнаване, за да провери дали е имало пропуски, съобщи пред 1-ви канал на телевизията неговият председател Ги Рапай:
Ще направим обективно разследване за това какво са знаели службите и какво - не, преди атентатите в Париж, какви методи са използвали и как са си сътрудничили.
Предполага се, че единият от братята е близък до организатора на атаките -  Абделхамид Абауд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44