Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се присъдата срещу стрелеца от Лясковец

Снимка: Катя Чорова

Окръжният съд във Велико Търново ще произнесе решението си по делото за убийството на спецполицая Емил Шарков при миналогодишната стрелба в Лясковец. Прокуратурата и частните обвинители поискаха доживотен затвор за обвиняемия Петко Петков. Адвокатите на Петков пледират за оправдателна присъда с тезата, че той е действал при неизбежна самоотбрана.

Доживотен затвор без право на замяна при строг режим поиска за Петко Петков прокурорът Цветан Маринов. За максималното наказание пледираха и частните обвинители в процеса, сред които е майката на убития Емил Шарков Ваня Рипчева: 
Петко Петков е физическият убиец на сина ми, той за това нещо трябва да си отговаря, а що се отнася до присъда – на мен смъртна присъда ми е малко, с нищо няма да ми върне сина.

Четиримата защитници поискаха обвиняемият да бъде оправдан. Мотивите обяснява адвокат Виктор Костов:
Ние считаме, че акцията е незаконосъобразна и поради това той е действал в условията на неизбежна отбрана, защитавайки себе си и дома си, когато имаме институцията на неизбежната отбрана няма престъпление.

В последната си дума пред съда Петков каза: 
Невинен съм, вината трябва да поеме ръководството на МВР, изпратило барети в дома ми. Стрелях, за да защитя себе си и майка си, не съм убил Шарков. Съжалявам за всичко станало, защото най-потърпевши сме аз, майка ми и семейство Шаркови, и едно дете остана сирак.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44