Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът реши: Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец Петко Петков

| обновено на 19.11.15 в 12:37
Снимка: Катя Чорова

Присъда "доживотен затвор без право на замяна" постанови Великотърновският окръжен съд за 54-годишния Петко Петков от Лясковец. Той беше признат за виновен, че на 14 март 2014 година умишлено е убил спецполицая Емил Шарков и е направил опит да убие други петима антитерористи, участвали в операция за изземане на незаконното му оръжие.

Петко Петков ще трябва да плаща и 390 000 лева кръвнина на съпругата на убития Шарков - Милена и дъщеря му Теодора, както и на родителите Ваня Рибчева и Емил Шарков: След произнасянето на доживотната присъда Ваня Рибчева каза:

Един убиец съвсем справедливо в съда е получил наказанието си, но в този момент трябваше да приключват още няколко други дела, защото, ако този човек е физическият убиец на сина ми, то трябва да отговарят и хората, които заложиха баретите като мишени в този случай. 

Неимуществени вреди от 10 000 лева бяха признати и на една от пострадалите барети Д.К., който е бил прострелян при акцията. Петко Петков е осъден да плати и над 52 000 лева разноски по делото и държавна такса върху уважения граждански иск. 

Напълно съм невинен и ще го докажа. Сега започва голямата битка. Аз ще сваля превръзката на Темида, извика Петко след произнасянето на присъдата.

Ще обжалваме присъдата пред Апелативния съд във Велико Търново, заяви адвокат Виктор Костов:
Тя е несправедлива и незаконосъобразна. Г-н Петков е действал в условията на неизбежна отбрана, поради незаконосъобразност на тази акция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44