Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Депутатите ратифицираха текстове от Конвенцията за защита на правата на човека

| обновено на 20.11.15 в 11:11
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С тях Централната банка ще трябва да създаде и да поддържа електронна система за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените разпоредители. В системата ще се записват и наемателите на сейфове. Достъп до тази информация ще имат данъчните, специалните служби и съдът.

Народните представители ратифицираха и текстове от Конвенцията за защита на правата на човека, с които срокът за подготовка и подаване на жалба до Европейския съд в Страсбург се съкращава от шест на четири месеца. Янаки Стоилов от "БСП лява България", който принципно подкрепя текстовете, изтъкна:

За гражданите шест месеца е безспорно по-добър срок, защото изисква професионална подготовка на жалбата, която да се отправи до съда в Страсбург. В същото време тези дела се разглеждат дори по-бавно в повечето случаи, отколкото се осъществява националното правосъдие и с оглед на постигането на по-бързи резултати, може би косвено, скритата цел е да се намали и броят на входящите дела, този срок се предлага да бъде четири месеца.

В текстовете се предвижда още максималната възраст на съдиите в Европейския съд за правата на човека  да е 65 години, като част от делата ще се прехвърлят директно към т.нар. "Голяма камара", ако съдебните състави се отклонят от общоприетата практика.

Програмата на парламента предвижда и промени в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.
 

Редовният петъчен парламентарен контрол включва въпроси към вицепремиера Томислав Дончев и четирима министри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44