Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 23 хиляди са онкоболните в Старозагорско

Снимка: БГНЕС

Онкологично болните хора в старозагорския район са около 23 хиляди, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който откри новия Център за ранна диагностика на онкологичните заболявания в старозагорската болница “Професор Стоян Киркович“.

Центърът е оборудван с апаратура за 5,5 милиона лева. Парите са осигурени чрез Европейския фонд за регионално развитие и от републиканския бюджет.

Новият център за ранна диагностика на раковите заболявания разполага с апаратура за образна диагностика последно поколение, както и с многотекторен компютърен томограф, ендоскопско и лапароскопско оборудване, както и анестезиологичен апарат. Центърът, който е изграден по утвърдени медицински стандарти, дава възможност за прием на болни от съседни региони. Двама рентгенолози, четири рентгенови лаборанти и още двама лекари се обучават за работа там. 

Заместник-министър Шарков не можа да отговори на въпрос на "Хоризонт", дали има ръст на раковите заболявания в областта през последните години и дали това е последица от влошената екологична обстановка след периодичните обгазявания.

Въпросът за обединението на университетския център и на общинския онкодиспансер не е прост, каза заместник-министърът и посочи, че те могат да подпишат договор за съвместна дейност, важното е да се гарантира комплексното лечение на пациентите. 

Д-р Петър Чилингиров, управител на Комплексния онкологичен център в Стара Загора, заяви пред "Хоризонт", че вече работят заедно с университетската болница, но под натиск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44