Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

Снимка: pravoslavieto.com

Днес е Въведение Богородично, един от празниците, на който православните християни почитат Света Дева Мария. Свещеникът Михаил Ковачев от Ловеч обясни значението на празника:

Въведение означава влизането на Божията Майка в Йерусалимския храм. Когато тя е навършила 3 години е била отведена от нейните родители в Йерусалимския храм, за да остане там да живее и да се подготвя за своето бъдещо предназначение да стане майка на Сина Божи- на Спасителя на Света.  Въведение Богородично в България от 1929 г. се отбелязва и като Ден на християнското семейство и православната християнска младеж, защото именно в Божията майка ние виждаме един сияен пример какви трябва да бъдат нашите деца. Нейното семейство е било пример за това какви трябва да бъдат истинските християнски семейства.

В Константинополската църква празникът е въведен през 7-ми век, а в Римокатолическата през 1374 г. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

На големия църковен празник Врачанската митрополия организира няколко прояви, посветени на Деня на християнското семейство и православната младеж.

Светата литургия за големия празник Въведение Богородично ще бъде отслужена във Враца с Единоцърквие в старинния храм "Свето Възнесение". Според местната традиция, след обед храмът събира възрастни и деца за отбелязване на Деня на християнското семейство и православната младеж. За малките ще има благословения и подарък от Врачанския митрополит Калиник, а за по-големите беседа за църковното тайнство брак и поглед според православната традиция към проблемите на семейството.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44