Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват нов параклис в село край Сухиндол

Снимка: БГНЕС

В село Горско Косово, община Сухиндол, вече ще има параклис, на името на Свети Архангел Михаил. Сглобяемата сграда е доставена от Гърция.

През 50-те години на 20-ти век, когато е изграден язовир "Александър Стамболийски", на дъното му остава село Бара. Неговите жители създават ново село - Горско Косово, което до сега нямаше православен храм, каза кметът на Община Сухиндол Пламен Чернев:

Жителите са около 100 човека. През лятото стават естествено повече, защото е едно от най-красивите села. Това искаха хората - да имат собствен параклис. "Архангел Михаил" се казва храмът, защото това е и съборът на селото или сборът, както си го казват хората.

20 000 лева струват сградата, иконостаса и стенописите. Параклисът ще бъде осветен днес от Великотърновския митрополит Григорий.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44