Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният щаб в Белгия преразглежда обявената последна степен на терористична заплаха

Снимка: БГНЕС

Белгийските власти все още издирват няколко заподозрени терористи, докато столицата на страната са въведени безпрецедентни мерки за сигурност. В този час се събира кризисният щаб на правителството в Белгия, който да реши дали ще удължи най-високата степен на терористична заплаха в Брюксел, която продължава втори ден.

Все още столицата на Белгия е парализирана от 4-та степен на тревога, метрото не работи, централните площади пустеят. До този момент няма никакви индикации от властите, че са на път да заловят терористите и да върнат Брюксел към нормалния му житейски ритъм в понеделник.

Министърът на правосъдието Кун Хенс оправда пред РТЛ предприетите мерки заради направените изводи от атаките в Париж:

Потенциалните цели са променени. Това вече не са синагоги, еврейски музеи или полицейски участъци. Терористите вече избират масови събития и публични места.

Вицепремиерът и външен министър Дидие Рейндерс потвърди, че се търсят поне двама души:

Паралелно издирваме едно или повече лица с оръжие и експлозиви.

Основният заподозрян участник в нападението в Париж Салах Абделслам се предполага, че се укрива в някъде в белгийската столица и все още пази колана си с експлозиви.

В интервю за националната телевизия братът на Салах, Мохамед Абделслам допусна, че той се е разколебал и не е участвал докрай в атентатите в Париж, като го призова да се предаде:

Предпочитаме Салах в затвора, отколкото в гробището.

Този следобед беше евакуирана сградата на фламандска телевизия в предградието Вилворд, североизточно от Брюксел, заради сигнал за съмнителен автомобил. Полицейската операция там продължава.

След минути се очаква решението на правителството дали ще продължат масовите забрани за публични събития и как ще се отрази понеделник степента на тревога за работната седмица в Брюксел. Районни кметове предупредиха, че ако мерките продължат, утре може училищата да не отворят врати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44