Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендилско протестираха срещу нормативните промени в дърводобива

Снимка: БГНЕС

Над 100 тира, камиони, платформи за превоз, техника, използвана в дърводобива от Кюстендил и региона се включиха в протестно автошествие срещу приетите нормативни промени в дърводобивния бизнес. 6-километровата колона с надути клаксони и транспаранти "Ред в горите", "Гората - без корупция", мина през областния град, насочи се по международния път за ГКПП-Гюешево и стигна до село Жиленци. 

За около 15 минути движението в двете посоки от и към пункта беше спряно, но това не предизвика задръстване и напрежение за останалите участници в движението. Към 400 работещи в дърводобивния сектор от района се събраха на импровизиран митинг, за да изразят категоричното си "против" въведени 30 нови промени в |Закона за горите, които са приети без диалог, тези изисквания водят до притискане на дърводобивния бизнес, до драстично повишаване на цената на дървесината за крайния потребител - дървата за огрев в региона вече стигнаха 100 лева за кубик, до намаляване на работните места в дърводобива. 

Настоява се и за обособяване на независима институция в горския сектор, която да координира и съчетава научните разработки, икономическите и стопанските позиции и идеи на работещите в този бранш, изолиране на некомпетентното чиновничество в горския сектор, каза председателят на регионалното сдружение на заетите в дърводобивния сектор от Югозапада инж. Андрей Миленков. От сдружението ще се включат и в националните протести на горския сектор, насрочени за 26 ноември в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44