Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"80 процента от зрелостниците влизат в университет", четем във водещото заглавие на вестник "Сега". Демографската криза, огромният брой заминаващи в чужбина студенти и многото висши учебни заведения у нас създават все по-неблагоприятна картина на висшето образование в България. Това показва анализът на данните на просветнвото министерство за броя на завършващите средно образование, броя на първокурсниците и заминаващите в чужбина. Броят на завършващите средно образование се е стопил с над 20% през последните пет години. През учебната 2010/2011 дванадесетокласниците са били 68 хиляди, а през 2014/2015 - по-малко от 59 хиляди. През 2013 година МОН е легализирало дипломати на над 7 хиляди души, заминаващи в чужбина. През 2014 година броят им нараства до 9 хиляди.

Финансов одит за всички училища, за които има сигнали, че са събирали неправомерно пари от родители. Такава мярка е предприета в община Бургас, след като майки и татковци сигнализирали, че от училищните настоятелства са им били искали пари за осигуряване на школска охрана, учебни помагала и пособия, пише "Монитор".

"Фирмите за бързи кредити масово жилят клиентите си", пише на първата страница на вестник "Сега". По темата, свързана с проверки на Комисията за защита на потребителите, пише подробно вестник "Труд". Фирми за бързи кредити масово поставят клиентите си в неизгодно положение, показа проверката. Всички инспектирани 44 компании имат в договорите си неравностойни клаузи. От проверените 4 253 текста 351 са в ущърб на клиентите. Вестникът дава и примери: карат те да си върнеш предсрочно заема, ако не си платил сметка за телефон, или пък налагат такси, по-големи от главницата, въпреки законовата забрана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44