Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото канадско правителство представя плана си за приемане на бежанци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-късно днес кабинетът на премиера Джъстин Трюдо ще представи основните параметри на обещания преди изборите план за осигуряване на убежище на 25 хиляди сирийци до края на 2015-та. По данни на Си Би Си, мярката ще струва 1 милиард и 200 милиона канадски долара през следващите шест години. Близо 900 милиона долара ще е цената на програмата само за първата година, като основните разходи ще са свързани с организирания превоз на бежанците до Канада.

На първо време в страната ще бъдат приемани само жени, деца и семейства. От съображения за сигурност засега няма да се приемат мъже сирийци без семейства.

Вече шест седмици канадските власти извършват ускорени проверки на документите на сирийски бежанци в Ливан, където се обработват средно по 100 молби на ден. Успоредно текат проверките и на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

От декември ще започне транспортирането на бежанците към Канада. С полети от Турция, Йордания и Ливан ще бъдат извозвани средно по 900 души на ден, които ще пристигат основно в Торонто и Монреал. Оттам повечето бежанци ще бъдат настанени във вече подготвени за целта военни бази в Онтарио и Квебек. Част от бежанците ще бъдат настанени и в хотели и неизползвани сгради на болнични заведения. Месец след пристигането си бежанците ще имат правото да пътуват и да се преместят да живеят в други провинции на Канада.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44