Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд и Обама ще обсъдят възможности за сътрудничество срещу тероризма и ИДИЛ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на САЩ и Франция ще се срещнат днес във Вашингтон, за да обсъдят възможностите за по-добро сътрудничество на разузнавателните служби срещу тероризма и военните усилия срещу групировката ИДИЛ.

Визитата на Франсоа Оланд е на фона на опасенията на част от европейските лидери, че кризата с бежанците може да дестабилизира Европа, а също и в период на критики към смятаната от някои за неефективна стратегия на САЩ в Сирия. Телевизия CBS цитира френски дипломат, според когото основното послание на френския президент ще бъде за спешни действия заради надвисналата заплаха от "Ислямска държава".

Призивът на Оланд за по-драстични мерки обаче може да остане напразен, защото топ съветници от администрацията на Обама вече индикираха, че не възнамеряват да правят големи промени на курса в Ирак и Сирия. Очакванията са да бъде постигнато по-тясно сътрудничество при споделянето на информация – нещо, за което американският президент намекна миналата седмица по време на пресконференция в Турция.

Френският държавен глава пристига във Вашингтон малко повече от седмица след атаките в Париж, които отнеха живота на 130 души и раниха стотици други. В понеделник той се срещна с британския премиер Дейвид Камерън, а след американската столица се отправи към Москва за разговори с руския президент Владимир Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44