Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия потвърди, че неин военен самолет е бил свален от турските ВВС

Снимка: Дневник
Министерството на отбраната на Русия потвърди новината, че самолет от нейните военновъздушни сили е свален от турските ВВС.

Според руското военно министерство самолетът Су-24 не е нарушил турското въздушно пространство. Самолетът е бил на 6000 метра височина. Съдбата на пилотите е неизвестна. По предварителни данни те са успели да катапултират, заявиха още от военното ведомството. Оттам допълват, че по време на полета самолетът се е намирал изключително над територията на СирияТова е фиксирано от средства за обективен въздушен контрол, добавят още от руското военно министерство.  

На 3 октомври т.г. руски военен самолет Су-30 извърши кратък заход в турското въздушно пространство, което доведе до остра реакция на Анкара, и накара главнокомандващият на Военно-космическите сили на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев да съобщи, че изтребителят е бил принуден да наруши турското въздушно пространство, маневрирайки, за да се прикрие от ракета, изстреляна от земята срещу него.  

Руският военен аташе, а после и посланикът на Русия в Турция бяха привикани за този и още един подобни инциденти да дадат обяснение съответно пред  военно министерство и на външните работи, на югоизточната ни съседка за двете нарушения на турското въздушно пространство. 

От тогава руските и турските военни са в постоянен контакт по отношение на сигурността на полетите. И въпреки че официално отношенията между Русия и Турция се развиват много добре, то тези два инцидента показаха, че нещата не са толкова безоблачни, когато става въпрос за руската операцията в Сирия, подкрепяща режима на президента Башар Асад.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44