Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови таблетки лекуват 98% от инфекциите с хепатит С

| обновено на 24.11.15 в 19:09

От догодина лечението на хепатит С ще става с нови медикаменти, които лекуват инфекцията до 98% от случаите. Те се приемат под формата на таблетки и вече са включени в позитивния лекарствен списък, съобщиха от Националното сдружение за борба с хепатита.

Освен високия процент на излекуване, важно предимство на новите медикаменти е, че предизвикват много малко странични реакции. Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването, като терапията може да се използва и от претърпели чернодробна трансплантация, подходяща е за коинфектирани от хепатит С и ХИВ.  Около 9 000 000 са инфектирани с хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. Лечението на заболяването е сложно, защото вирусът мутира и се репликира бързо.

Счита се, че в България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването, по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.

В София се проведе кампания за безплатни изследвания за ХИВ и хепатит В и С в мобилна лаборатория разположена на столичния площад "Александър  Батенберг". 

Следващата възможност е  на 26 ноември, като лабораторията ще бъде в парка Заимов. Акцията се организира от Национална пациентска организация, съвместно с Националното сдружение за борба с хепатита и Фондация "Инициатива за здраве".

Подробности чуйте в репортажа на Надежда Николова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44