Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров отмени планираното за утре работно посещение в Истанбул

| обновено на 24.11.15 в 18:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради свалянето на руски боен самолет от турската авиация руският външен министър Сергей Лавров отмени планираното за утре работно посещение в Истанбул и призова руснаците да не пътуват за Турция било заради туризъм, било по друг повод. Пред журналисти в Сочи той заяви:

Взето е решение да се отмени срещата, планирана за утре в Истанбул на равнището на министри на външните работи на Руската федерация и турската република в рамките на т.нар. Съвместен съвет за стратегическо планиране. Второто, което днес трябва да подчертаем, се съдържа в нарастването на терористичните заплахи, които произтичат от турска територия. Дори и без връзка със случая от днес, вече се натрупва критическа маса терористични прояви на турска територия. По наша оценка заплахата не е по-малко, отколкото в Египет. В тази връзка ние не препоръчваме на нашите граждани да пътуват до турската република с туристическа или каквато и да е друга цел.

Отмяната на посещението на лавров е първият сериозен сигнал за завихрилата се криза между Анкара и Москва заради руския боен самолет Су 24, който бе свален тази сутрин от турски изтребители заради нарушено турско въздушно пространство близо до сирийската граница. Областта е компактно населена с тюркмени, където се водят интензивни сражения между тюркменските бунтовници и сирийските сили, подкрепяни от ударите на руските ВВС.

Турският премиер Ахмед Давутоглу заяви, че руският самолет е навлязъл четири километра навътре в турското въздушно пространство и че с право е бил свален.

По искане на Турция посланиците на страните в НАТО се събират на извънредно заседание днес в 18 часа българско време във връзка със сваления руски самолет. Турската страна вече обяви, че машината е била свалена в рамките на ангажиментите на съюзниците от НАТО.

Според турски източници, единият от двамата пилоти на сваления самолет е бил хванат от тюркменските бунтовници. Тв канал СNN Тюрк публикува снимки на пилота, за който се твърди, че е на сваления самолет и че е руснак.

Съобщава се, че два руски хеликоптера са били изпратени, за да търсят отломките от самолета, но тюркменските бунтовници не разрешавали. Все още няма официално изявление от турска страна във връзка с инцидента. Противоречиви са информациите, идващи от Турция и от Русия за траекторията на сваления самолет, които взаимно се изключват.
 
   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44