Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. М. Михов: Военно-политически това е ескалиране на напрежението

А. Найденов: Инцидентът със сваления руски самолет трябва да се разследва от международна комисия

К. Каракачанов: Ходът на Турция е опит да се попречи на усилията на европейските държави

Снимка: БГНЕС

Случаят със сваления руски боен самолет ще доведе до ескалиране на напрежението между Турция и Русия - около тази теза се обединиха депутатите в парламента.

Депутатът от БСП "Лява България" и бивш военен министър
Ангел Найденов беше категоричен, че този инцидент трябва да се разследва от международна комисия:

Въпросът е да има достатъчно надеждно разследване, което наистина да удостовери къде точно се е намирал в този момент руският самолет. Много бързо да бъде проведено разследване, което да установи какво точно се е случило. Това не трябва да бъде инцидент, който да слага въпросителна  между координираните действия срещу “Ислямска държава" и терористите.

Генерал Михо Михов от АБВ подчерта, че има още неизвестни и допълни:

Не считам, че СУ-124 е най модерният самолет на Русия. Не разбираме логиката защо на шест хиляди метра  лети такава мишена и все още трябва да изчакаме, за да се уточни, дали е нарушил турското въздушно пространство или е свален от Ф-16 или както твърди Москва - свален от е от зенитни средства от земята.

Във всички случаи военно-политически, това е ескалиране на напрежението и то ще се развива. Вина не трябва да се  търси. Изненадва ме липсата на координация и предварителна съгласуваност тогава и когато се воюва в близост.

Според  Красимир Каракачанов от ВМРО става въпрос за неумишлено нарушение на въздушното пространство от страна на Русия:

Защото границата между Турция и Сирия е много условна, но самият акт да събориш руски самолет, когато Русия води война с "Ислямска държава" и когато Франция се присъедини към руските усилия за война в Близкия изток срещу "Ислямска държава", както и когато Великобритания и Франция вчера се договарят за общи действия срещу "Ислямска държава" -  този ход на Турция няма как да бъде изтълкуван по друг начин, освен като някакъв опит да се попречи на усилията на европейските държави да решат проблема с ислямския тероризъм, но най-вече с "Ислямска държава".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44