Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел предлага Бежански механизъм за Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бежанският механизъм за Турция, предложен от Брюксел, ще бъде орган с надзорен съвет и ще решава как да се разпределят обещаните на турската страна 3 000 000 000 евро за подобряване условията на живот на бежанците от 1 януари догодина. 

Европейската комисия (ЕК) взе решение за юридическата рамка на тази институция, която има междуправителствен характер, защото ще се управлява съвместно от представители на правителствата на 28-те страни от ЕС и това на Анкара.

Тези пари трябва да подобрят всекидневието и социалноикономическите условия на сирийците, които търсят убежище в Турция, заяви в съобщение от Страсбург ФрансТимерманс, заместник-председател на ЕК, който води преговорите с турските власти по т.нар. План за действие.

Той трябва да ангажира турците с по-засилена съвместна охрана на морското крайбрежие откъдето тръгват за Гърция лодките с хиляди мигранти, както и с по-активна борба срещу трафикантите на хора.

Нито сумата от 3 милиарда, нито бежанските мерки са окончателно потвърдени. Това трябва да стане на най високо политическо ниво тази неделя в Брюксел, където ще има среща на върха ЕС-Турция


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44