Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия

НАТО подкрепя версията на турските власти за нарушеното въздушно пространство от руския бомбардировач

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руския самолет в турското въздушно пространство. Това стана ясно на извънредната среща на съюзниците от Алианса в Брюксел.

НАТО подкрепя версията на турските власти за нарушеното въздушно пространство и обстоятелствата при обстрела на руския бомбардировач Су-24, стана ясно от изказването на генералния секретар на НАТО:

Анализите, които получихме от няколко съюзника през деня, съвпадат с информацията, представена от  Турция.

Йенс Столтенберг повтори, че НАТО ще защитава териториалната цялост на своята страна-членка. Той припомни, че Русия трябва да спазва договореностите за предупреждение чрез военните канали за информация и призова за дипломатическо решение:

Очаквам да има нови контакти между Анкара и Москва. Призовавам за спокойствие и деескалация.

Положението е сериозно и то подчертава нуждата от предсказуемост в диалога, смята той.

На въпрос как НАТО и Русия биха могли да работят заедно в Сирия след този инцидент, генералният секретар на НАТО отговори:

Общият враг трябва да е ИДИЛ. Всички страни, включително и Русия, трябва да се ръководят от този принцип. Ние виждаме обаче, че повечето руски атаки в Сирия са насочени срещу цели в райони, където "Ислямска държава" не присъства, завърши Столтенберг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44