Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама призова Русия и Турция да разговарят помежду си, за да изяснят случилото се

Пред Франсоа Оланд американският президент декларира пълна солидарност с Франция в борбата с тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия и Турция да разговарят помежду си, за да изяснят случилото се:

Мисля, че е много важно в този момент да има разговори между турската и руската страна, за да установят точно какво се е случило и да предотвратят ескалация. Това ни насочва и към проблем с руските действия от гледна точка, че те оперират много близо до турската граница и действията им са срещу умерената опозиция, която е подкрепена не само от Турция, но и от голям брой страни. Ако Русия насочва енергията си към групировката "Ислямска държава", някои потенциални грешки или ескалация са по-малко вероятни.

Пред гостувалия му френски президент Франсоа Оланд Барак Обама декларира пълна солидарност с Франция в борбата с тероризма. САЩ бързо ще започнат да споделят разузнавателни информации с Франция. Вашингтон е готов да споделя средства за проверка и контрол на бежанците с Франция и с другите си европейски партньори.

От своя страна Оланд заяви, че Франция няма да предприема сухопътна операция срещу джихадистите  в Сирия:

Приоритетът е да бъдат прочистени териториите, завзети от групировката "Ислямска държава" в Сирия. Да се прекъснат захранващите ги парични потоци. Да се затвори границата между Сирия и Турция, за да не може нито един терорист да дойде в Европа, за да извършва тези варварски актове, които вече познаваме. Разбрахме се също да действаме усилено срещу "Ислямска държава" в Ирак заедно с нашите коалиционни партньори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44