Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадското правителство удължи срока за прием на сирийските бежанци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новото канадско правителство удължи срока за прием на 25 хиляди сирийски бежанци в Канада с два месеца. Така бежанците ще бъдат приети не до края на декември тази година, както обеща премиерът Джъстин Трюдо преди изборите, а до края на февруари 2016 година. Промяната в графика бе обявена от министъра на имиграцията Джон Маккалъм на пресконференция в Отава.

Министър Маккалъм уточни, че целта на удължаването на срока е Канада да е по-подготвена за приема, като се гарантира максимална проверка на пристигащите сирийци, както и по-добра организация на настаняването им. От съображения за сигурност ще се приемат само жени, деца, семейства и представители на уязвими групи.

Имената на 25-те хиляди избрани сирийци ще бъдат ясни до 31 декември, но в този срок физически в страната ще пристигнат 10 хиляди души, чието извозване от Ливан, Турция и Йордания предимно с чартърни полети ще започне в началото на другия месец. Сред одобрените сирийци ще бъдат и 10 хиляди кандидати, които се спонсорират от техни близки и роднини в Канада.

Канадският премиер Джъстин Трюдо защити решението, като посочи в интервю за телевизия Си Би Си, че то не е повлияно от атентатите в Париж. Желанието на правителството на либералите е преди всичко планът да бъде реализиран както трябва, заяви още Трюдо:

Не става въпрос за посрещането на 25 хиляди сирийски бежанци, а на 25 хиляди нови канадци… Не говорим за сигурност. Въпросът за сигурността е въпрос, който решаваме и който вече е решен. Става въпрос за приема на хора, които бягат от тероризма и които да не носят тероризма със себе си.

По предварителни разчети разселването и интегрирането на бежанците ще струва 678 милиона канадски долара на бюджета през следващите шест години. За реализирането на плана са ангажирани редица служби на министерствата на имиграцията, здравеопазването, отбраната и канадското наследство.

Вече шест седмици канадските власти извършват ускорени проверки на документите на сирийски бежанци в Ливан, където се обработват средно по 100 молби на ден. Одобрените бежанци са проучени предварително и от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Пристигащите бежанци ще бъдат настанени в 36 града, 12 от които в провинция Квебек, което ще гарантира по-равномерното им географско разпределение. Сред обектите, в които ще бъдат настанени, са казарми във военни бази, хотели и неизползвани сгради на болнични заведения.

Месец след пристигането си бежанците ще имат правото да пътуват и да се преместят да живеят в други провинции на Канада.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44