Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Свети Климент Охридски

Днес е и патронният празник на Софийския университет

| обновено на 25.11.15 в 08:53
Снимка: Булфото

Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Архиепископ Охридски. Той е първият, проповядвал на старобългарски език.

Свети Климент е ученик на Светите братя Кирил и Методий. След смъртта на Св. Методий, прогонен от Моравия с други ученици, той дошъл в България. Княз Борис I ги приел и им възложил да просвещават народа. Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици.

Православната църква го почита като един от Светите Седмочисленици. Мощите на Св. Климент се намират в църквата "Св. Пантелеймон" в Охрид.

С академично тържество, Софийският университет "Свети Климент Охридски" ще отбележи патронния си празник.

Частици от мощите на светеца бяха пренесени във вторник с литийно шествие от столичния катедрален храм "Света Неделя" до параклиса на Богословския факултет на университета. 

В академичния параклис "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет ще бъде отслужена Божествена Света литургия. Академическият съвет на СУ, начело с ректора професор Анастас Герджиков, ще поднесе венец пред паметника на Свети Климент Охридски. Тържество по повод празника ще се проведе в аулата на "Алма матер". Ще бъдат връчени и дипломите на новоизбраните за последната година професори, както и наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Университета и годишната стипендия на името на Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44