Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в руско-турските отношения след свалянето на руския самолет може да се отрази върху съвместните бизнес проекти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето коментатори и издания в Москва говорят за необходимостта, че Русия трябва да реагира реално на инцидента със сваления руския бомбардировач Су-24 над Сирия. Влиятелното бизнес ориентирано издание "Комерсант" цитира високопоставени източници от държавните структури, че Русия има намерение да свали или да замрази за години наред въпросите на военно-техническото сътрудничество с Турция. От администрацията на президента Путин вече обявиха, че мерките, които Москва ще предприеме спрямо Анкара, ще бъдат много "твърди".    

В икономически план Русия, и в частност "Газпром", могат да преразгледат целесъобразността на строителството на газопровода "Турски поток", меморандумът за който беше подписан преди година в Анкара по време на посещението на президента Путин в Анкара.
 
Според Вероника Крешеникова от Обществената палата на Руската федерация Турция дълго време е вървяла към своя Рубикон, сваляйки руския самолет: През последните пет години, през които се води военната операция против правителството на президента Башар Асад, Турция е играла ключова роля в този процес, а до преди това е правила същото, но с едни или други средства. През последните години виждаме това, което прави Турция спрямо кримските татари. Не знам защо Русия толкова дълго търпеше Турция и не преразгледахме отношенията си с нея. Да, икономиката си е икономика, но и газопроводът "Турски поток" не е осъществен, а и с такъв партньор той не може и да се реализира.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44