Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия може да участва с бойни самолети "Торнадо" срещу "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Оланд очаква довечера на делова вечеря канцлера на Германия Ангела Меркел. Основната тема на разговора между тях е формирането на алианс срещу "Ислямска държава" и даване на мощен отпор срещу вероятни терористични заплахи. Срещата Оланд-Меркел е след терористичните атентати в Париж и инцидента с руския самолет на турско-сирийската граница.

Ако французите поискат от нас подкрепа – ние не можем да им кажем НЕ, написаха днес германските медии, убедени, че Франсоа Оланд ще настоява за по-голяма военна ангажираност на Берлин в борбата срещу "Ислямска държава". Според експерти в областта на сигурността, това означава, че френската страна ще поиска Берлин да се включи в руско-френската акция срещу ислямистите чрез бойни самолети "Торнадо" на Бундесвера.

Бойните самолети от типа "Торнадо" са оборудвани със специални камери, които могат да намират и фотографират ключови позиции и обекти на терористичната групировка.

Около сто военни ескперти на Бундесвера в момента се намират в Северен Ирак и работят като обучители на кюрдите от Пешмерга. Също днес стана известно, че в документ с поверителен характер и адресиран до генералния инспектор на Бундесвера, се предлага броят на германските военни специалисти в Северен Ирак да бъде увеличен до 150 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44