Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва ново изследване за бруцелоза по животните в района на град Рила

Снимка: БГНЕС

Започва третото планирано изследване за бруцелоза по животните в района на град Рила, съобщиха от Областната агенция по контрол на храните в Кюстендил. Пробите се взимат през интервал от минимум 42 дни, колкото е инкубационният период на болестта. Изследванията продължават, докато всички резултати са отрицателни и огнището бъде окончателно ликвидирано, коментираха специалисти.

При първите изследвания заболелите животни бяха 205 в пет населени места. При второто животните с положителни проби бяха 16 в три населени места. 

Според експертите от Агенцията, резултатите от второто изследване за бруцелоза в областта показват, че няма разрастване на заболяването. От преди два дни обаче е  положителната проба на втория ветеринарен лекар в района.

Всички животни с положителни проби са умъртвени по хуманен начин.

Двама ветеринарни лекари от района на град Рила са с положителна проба за бруцелоза, потвърди за "Хоризонт" единият от тях. Близо 260 животни вече са унищожени заради заболяването в района на Рила. Сред тях са 230 кози, има още говеда, овце и кучета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44