Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия да се ангажира повече в борбата с Ислямска държава, призова френския президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд призова Германия да се ангажира повече в борбата срещу Ислямска държава по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел

"Бих искал Германия да се ангажира повече в действията в Сирия и Ирак... Ще бъда внимателен към думите на канцлера Меркел - ако тя може да отиде по-далеч (в ангажиментите), това ще бъде добър знак". Така се изказа френският президент Франсоа Оланд на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел след срещата им, посветена на перспективите за широка световна коалиция срещу "Ислямска държава". "Мерките за контрол в ЕС не са достатъчни, трябва да се атакува изворът" - добави той.
"Ислямска държава не може да бъде победена с думи, трябва да се борим с военни средства" - отбеляза от своя страна Меркел, уверявайки, че Германия "ще реагира бързо". Тя потвърди засилването на германската военна помощ в Мали, за да се облекчи мисията на Франция. 
На дневен ред в разговора бе и мигрантската криза, обвързана с темата за тероризма след разкритията, че поне двама от атентаторите в Париж на 13.11 са проникнали в Европа като бежанци. "Много хора са дошли в Европа именно бягайки от изтребленията в Сирия, наш дълг бе да ги приемем, но за съжаление терористите могат да минат по пътя на бежанците" - каза президентът, наблягайки на важността да се засили европейският контрол на външните граници и сътрудничеството с Турция за регулирането на миграционната вълна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44