Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници протестираха срещу строежите на Витоша и Пирин в столицата

Снимка: БГНЕС

Спирането на строежите на Витоша и Пирин и преразглеждане на плановете за управление на едноименните национални паркове, както и на природен парк "Витоша", поискаха на протест природозащитници в София.

От Министерството на околната среда и водите след среща с протестиращите поеха ангажимент да извършат проверка и ако бъдат установени пропуски, плановете да бъдат върнати за преработване.

За "Хоризонт" Андрей Ралев от Сдружение "За дивата природа - Балкани" заяви:

Отново сме пред министерството, защото чухме доста обещания, но все още нямаме решение черно на бяло по четирите ни точки - нито свързани със спиране на строежите на Пирин или пък с някакво разследване на извършителите на Витоша, нито с наказания за директорите съответно на НП "Пирин" и Природен парк "Витоша", нито са се върнали плановете за управление, които в момента се изготвят на Пирин и Витоша и Рила.

Четвъртото ни искане е доста важно -  държавата вече 15 години не си търси собствеността на строежите в концесията в Пирин. Това е много важно нещо, защото заради това, че държавата не си предявява искане за държавна собственост, се случват много от нарушенията. Едно от най-важните неща в плана за управление на Пирин беше да бъде изготвен височинен модел на релефа, който да подпомага, както за планиране, така и за спасителни акции - това не е направено от фирмата-изпълнител "Пролет Инженеринг" , но й е платено за това вече, допълни Ралев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44