Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия предсрочно снижи на 3-та степен нивото на терористична заплаха за района на Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Независимият координационен орган за анализ на риска в Белгия, съставен от полицейски и разузнавателни експерти, взе решение Белгия предсрочно да понижи нивото на терористична заплаха за района на Брюксел от максималната 4-та на 3-та степен.

Решението се очакваше чак следващия понеделник и означава, че  заплахата от атентат остава сериозна, но не непосредствена.

Тази степен също е опасна, което оправдава запазването на допълнителните мерки за сигурност , обясни премиерът на страната Шарл Мишел.

Управляващите не дадоха подробности за причините, накарали специализирания орган за анализи да препоръча понижаване на заплахата.

3-та степен на тревога означава, че публичните събития вече ще могат да се провеждат в столицата, като мерките за сигурност ще се решават за всеки случай по отделно. Метрото и училищата в Брюксел заработиха отново в сряда още преди да бъде понижена степента от 4-та на 3-та . Засиленото присъствие на войници и танкове редом с полицаите по улиците на града обаче остава.

Белгийските власти все още издирват няколко заподозрени и тежко въоръжени терористи, за двама от които се знае, че са родени тук и са участвали в атентатите в Париж на 13 ноември.

Този следобед бяха проведени два обиска във Вервие -  предградие на източния град Лиеж. Арестувани няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44