Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Франция се разбраха да атакуват единствено и само терористите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Франция се договориха да нанасят удари само по терористите, а не по групировките, които също се борят с тероризма, заяви френският президент Франсоа Оланд след среща с руския държавен глава Владимир Путин:

Договорихме се с президента Путин по една много важна точка: необходимо е да се нанасят удари само срещу терористите. Главното е да не се нанасят удари срещу тези групировки, които също водят борба с терористите.

Оланд добави, че въоръжените групировки, които воюват срещу джихадистката организация "Ислямска държава", действат в полза на страните от антитерористичната коалиция и трябва да бъдат подкрепяни. Той подчерта също, че е необходимо да се нанесат удари срещу източниците на доходи за "Ислямска държава" и преди всичко срещу нефтената инфраструктура, тъй като нефтът е основен източник на доходи за терористичната организация. 

Оланд изрази съжаление във връзка с инцидента, при който руски боен самолет беше свален от турските военновъздушни сили по-рано тази седмица.

Владимир Путин от своя страна заяви, че позициите на Русия и Франция съвпадат по отношение намерението да бъдат намерени и наказани извършителите на атентатите, убили и ранили стотици хора. Руският лидер отбеляза, че по време на преговорите двамата са отделили първостепенно внимание на въпросите за съвместната борба с международния тероризъм:

Русия и Франция знаят какво е дух на съюзничество, това се е случвало неведнъж в нашата история. Днес се договорихме да засилим съвместната ни работа на антитерористичния фронт, да увеличим информационния обмен за борбата с тероризма, да установим конструктивна работа на военните специалисти на двете страни, за да се избегнат инциденти и дублиране, заяви Путин, като отбеляза, че това ще направи борбата на двете страни с тероризма по-ефективна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44