Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно е свикана епизоотичната комисия в Благоевград

Арбен Мименов
Снимка: БГНЕС

Свикано е спешно заседание на епизоотичната комисия в Благоевград заради огнището на бруцелоза в община Сатовча. 20 дребни животни са дали положителна проба при редовни серологични изследвания в село Кочан. 

Болните овце и кози са от едно стадо, каза кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов, който още вчера е дал указания на собственика да изолира обекта, за да нямат контакт с други животни и хора:
Сутринта имах среща със собственика на стадото, притеснен е силно, но видимо е здрав, няма оплаквания, попитах го. Казах му в момента да изолира напълно цялото стадо, да ограничи достъпа до стадото на животни и хора. Това стадо е изолирано, но по принцип пашуването се извършва почти на едни и същи територии с близките стада от съседните села. Допускам да има и други заразени, защото тези животни не са отглеждани  в обор. Притеснен е и собственикът откъде може да е дошла заразата.

Кметът на Сатовча, който е и ветеринарен лекар, изрази своите опасения, че мащабите на бруцелоза могат да се окажат и по-големи. Според Мименов трябва да се изследват всички животни в  района:
На спешното заседание на областната епизоотична комисия ще бъдат набелязани мерки за ограничаване разпространението на заразата. В подобни случаи се забранява продажбата и придвижването на животни в района на огнището и се препоръчва млякото и месото от стадата, в които има болни животни, да не се използва.
Очаква се изследвания за бруцелоза да бъдат направени и на хората от семейството, в чието стадо е открита опасната бактерия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44