Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: Животните, заразени с бруцелоза, трябва да бъдат унищожени

Снимка: БГНЕС

Заразените с бруцелоза животни ще трябва да бъдат унищожени, заяви министърът на земеделието Десислава Танева. Епизоотичната комисия в Благоевград се събра спешно заради огнището на бруцелоза в община Сатовча:

Просто ще трябва да бъдат унищожени заболелите животни и ще трябва да се спре движението на животни в района. Всички мерки, които се обявяват при такива ситуации, са извънредни по характер, тъй като се прилагат, когато се установяват такива огнища. Стриктното изпълнение на тези мерки, включително и от фермерите, е основа за бързото ликвидиране на съответното огнище.

Причините за новото огнище на заразата според Танева е заради нарушаване на част от мерките при първото му откриване:

Няма как да не се е появило, ако има нарушение на част от мерки, които са вземани при установяване на първо такова заболяване. Там в района имаше лятото - хипотеза, в която някой е решил, че може да се спаси от това заболяване, да не загуби стойността на дадено животно, нерегламентирано да го изведе за пазар, за паша се получават и тези рискове ги има. Най-важното е всички засегнати лица, които трябва да прилагат тези мерки, да ги приложат стриктно, защото всяко заобикаляне на тези мерки, „спасение“ извън контрола означава риск от последващо разпространение на болестта и риск от зараза на хората.

Болните от бруцелоза  овце и кози в село Кочан, община Сатовча ще бъдат  умъртвени в понеделник, а всички  възприемчиви към  бактерията животни  ще бъдат изследвани. Това е една от императивните мерки, които набеляза епизоотичната комисия в Благоевград, свикана спешно от областния управител. 

От днес се забранява придвижването на животни в района на огнището. Ветеринарните власти започват инвентаризация и взимане на кръвни проби на всички възприемчиви към заболяването четириноги, коитоq по предварителни данни, са около 2700, в това число овце, кози, говеда, коне и кучета. Експертите от БАБХ ще проследят и движението на млякото и месото от стадото, в което са болните от бруцелоза 20 животни. Д-р Атанас Григоров от БАБХ изрази съмнение, че заболяването е пренесено от животно, което фермера е купил от заразен район, като предстои това да се докаже. 

Унищожават се само болните, показали положителен резултат, унищожаваме ги и продължаваме с изследване на животните, всички възприемчиви животни на селото. Кръв се взима през 50 дни, това ще рече, че от тука до юни, най-вероятно ще взимаме кръв, постоянно през 50 дни от тези животни.

Всички хора, които са били в контакт с живонтите от стадото , в което е констатирано заболяването, или са консумирали продукти от тях, ще бъдат изследвани в Националния център по вирусни и инфекциозни болести, каза д-р Веселка Мончева от РЗИ:

В понеделник ще изготвим и една листовка за насеението, как трябва да се предпазват, какво трябва да не ядат.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44