Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд призова световните лидери да намерят воля за съдбовното споразумение за климатичните промени

Франсоа Оланд

Френският президент Франсоа Оланд призова световните ръководители да действат в името на "климатичната справедливост" в речта си на откриването на Световната конференция за климата. До12-и декември тя трябва да излъчи общо споразумение за борба с климатичните промени. Успехът не е постигнат, но е обозрим - заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, който председателства форума.

Париж трябва да стане отправна точка за дълбоки преобразувания - така френският президент Франсоа Оланд призова участниците в Световната конференция за климата да намерят воля за съдбовното споразумение.

Президентът припомни с драматизъм последните обезпокоителни климатични феномени и предупреди за катастрофалните последици от тях за земните жители. Той очерта условията, без които успехът би бил немислим: ясна траектория на действията за задържането на глобалното затопляне под 2°C, универсално, солидарно и задължително за всички споразумение, от което да няма необхватната територия или общност. Не можем да приемем най-бедните държави да бъдат и най-засегнати - каза Оланд. Той отбеляза, че 190 страни са представили програмите си за намаляване на газови емисии с парников ефект.
Споразумението за климата трябва да бъде устойчиво и приспособимо към бъдещите промени, заяви в речта си генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.
Президентът на САЩ Барак Обама призова световните лидери да бъдат на висота в решенията. Той призна отговорността и на своята страна за климатичните изменения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44