Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50-60% повече ще плащат жителите на Сливен за такса смет и данък сгради

В понеделник премиерът Бойко Борисов поиска от общините да повишат събираемостта на местните данъци и такси и предупреди, че европейски проекти ще отпадат заради необходимостта от повече средства за сигурност и за бежанците.

На фона на този призив стана ясно, че кметът на Сливен Стефан Радев предлага драстично увеличаване на местните данъци.

50 - 60% повече ще плащат сливенци за такса смет и данък сгради. Причината за предложеното от кмета Стефан Радев драстично увеличение била в тревожната  финансова ситуация в общината и натрупаните 26 милиона дългове. Най-висок ще е скокът на такса смет. За чистота Сливен трябвало да плаща на фирма 7,5 милиона годишно, а общинските приходи от такса смет били едва 3 милиона. С 10 - 15% ще се вдигне и данъкът за МПС. Кметът заяви, че и след увеличението сливенци ще плащат едни от най-ниските налози.

В открито писмо НФСБ изрази недоволство, че първата стъпка на новата управа е вдигането на данъците. Патриотите предлагат други начини за събиране на повече приходи като такса от синя зона, от наеми, преразглеждане на концесии и договори за водоеми. В декларация на БСП - Сливен се заяввява, че освен увеличаване на данъчното береме на гражданите, в проектобюджета на общината липсват други мерки за повишаване събираемостта на приходите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44