Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изпраща още специални части в Ирак за сухопътни акции срещу ИД

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският секретар по отбраната Аштън Картър обяви, че ще бъдат изпратени допълнителни специални части в Ирак, чиято цел е да окажат по-голям натиск срещу "Ислямска държава" в региона. Пред Съвета на въоръжените сили в Камарата на представителите Картър заяви, че към десетките хиляди американски военни в Близкия изток ще се присъединят още, но не уточни колко.

Официални лица, цитирани от телевизия Ен Би Си, са казали, че става дума за между 100 и 150 специално обучени бойци, които ще са базирани постоянно в Ирак и ще извършват сухопътни акции срещу "Ислямска държава" както в Ирак, така и в Сирия.

Целта им ще бъде да събират данни за разузнаването, да освобождават заложници и да убиват, или да задържат джихадистки лидери. Командосите също ще оказват съдействие на иракските и кюрдските сили. За момента не се знае кога тези военизирани части ще бъдат изпратени. Анализатори коментират, че подобен ход би отворил вратата за американски сухопътни операции в Ирак и Сирия, но официален Вашингтон към момента не е склонен да предприема стъпки в тази посока.

Това е поредният контингент, след като по-рано президентът Барак Обама и Пентагонът изпратиха 50 военни в Североизточна Сирия, като тези командоси нямат за задача да извършват наземни акции.

Междувременно, преди изказването на Картър в Конгреса, в Париж Обама защити стратегията на администрацията си. Американският президент беше остро разкритикуван за твърдението, че има контрол спрямо "Ислямска държава". По време на изслушването в Камарата на представителите председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд коментира, че според него американските действия не са успели да овладеят ситуацията с "Ислямска държава". 

От своя страна Аштън Картър поясни, че в действителност територията, конторлирана от екстремистите, се е свила, но това не е равносилно на победа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44