Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

"Marina" - Роко Граната

| обновено на 02.12.15 в 12:23
Днес в рубриката „Незабравимите“ по Радио София включваме песен от 1959 година. Тогава тя става №1 в Белгия и Германия и е толкова популярна, че „заминава“ с огромен успех отвъд океана, в Америка. Нарича се „Марина“, а неин изпълнител е роденият в южна Италия (Калабрия) Роко Граната, който обаче е бил на 10 години, когато семейството му се мести в Белгия.

Роко свири прекрасно на акордеон и сформира скоро своя група, която пътува из Белгия и изнася концерти под името „Международният квинтет“. И през 1959-а, когато е на 21, Роко Граната записва и издава малка плоча с две песни (и двете с „дамски имена“)  - Мануела и Марина.

От плочата се продават над 1 милион копия само в Германия, а кавърите на „Марина“ са многобройни - записват я дори Далида и Луис Армстронг (поотделно). След шеметния успех на песента, за Роко Граната идват хубави времена - той изнася концерти из целия свят, песента е включена във филма от 1960-а със същото заглавие. И още едни филм - пак „Марина“ - излиза през 2013 г. и в него се разказва за живота на Роко Граната, който си е жив и здрав и днес, на 77 години, с 68 издадени албума.  А иначе в „ерата след Марина“ той става много успешен продуцент. Но „Марина“ си остава песента, променила живота му.

Приятно слушане!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.