Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна гора с официална покана за присъединяване към НАТО

Снимка: БГНЕС
Външните министри от НАТО поканиха официално Черна гора да се присъедини като 29-ия член на Алианса. Това означава, че страната започва формални преговори за присъединяване. На въпрос на БНР какъв ще е политическият и военният ефект върху Западните Балкани, черногорският министър на външните работи Игор Лукшич отговори:

Вярвам, че всяка наша стъпка по пътя ни към членство в НАТО и ЕС оказва положително влияние върху нашите съседи, независимо дали всички те искат да се присъединят към Алианса или все още се колебаят. Сигурен съм, че нашето членство ще бъде възприето положително в идните дни, месеци и години.

Най-рано след година Черна гора на практика може да се присъедини като пълноправен член на Алианса, обясни генералният секретар Йенс Столтенберг:
 
Това не е краят на пътя. Очакваме от Черна гора да продължи реформите за върховенство на закона и борба с корупцията. Убеден съм, че това ще се случи в процеса на преговори, които ще приключат рано следващата година. След това обаче има процедура по ратифициране на решението от 28-те национални парламенти. Последният път това отне 1 година, но не мога да прогнозирам конкретни дати.

Русия ще спре съвместните проекти с Черна гора, ако страната се присъедини към НАТО. Това заяви Виктор Озеров, председател на комисията по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията. Озеров каза, че може да бъдат прекратени проекти във военната сфера, предаде Ройтерс.

Във вторник - в първия ден от срещата външните министри от пакта приеха стратегия срещу "хибридната" война, в която записаха, че хибридна атака срещу страна-членка от НАТО би могла да задейства член 5-и за колективната отбрана на военния Алианс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44