Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът потвърди прекратяването на делото срещу 14-те имами

Снимка: БГНЕС
Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Пазарджик за прекратяване на наказателното дело срещу 14-те обвинени в проповядването на радикален ислям.  Причината е пропуски в досъдебното производство. Делото се връща в пазарджишката окръжна прокуратура за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения.

Мотивите за прекратяването на делото са, че в досъдебното производство са ограничени процесуалните права на 11 от 14-те обвиняеми. В обвинителния акт не са посочени кои точно факти и обстоятелства обвиняват задържаните в проповядването на радикален ислям и налагането на религиозна омраза.

14-те подсъдими, сред които е и мюсюлманският ромски водач Ахмед Муса, бяха задържани при две последователни акции на ДАНС в края на миналата година и през март на 2015-а. При обиските бяха открити видеоматериали,  рекламиращи дейността на "Ислямска държава", бяха иззети символи на терористичната организация, както и литература с призиви за война срещу неверниците. От година Ахмед Муса и още11 негови поддръжници са в пазарджишкия следствен арест, заради опасение, че ще направят опит да се укрият, ако са на свобода.

Повторното връщане на делото в пазарджишката окръжна прокуратура ще е мотив защитата на подсъдимите отново да поиска освобождаването им от ареста.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44