Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двамата заподозрени за стрелбата в Сан Бернардино бяха убити при престрелка с полицията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мъж и жена, заподозрени за избиването на 14 души при снощната стрелба в калифорнийския град Сан Бернардино, бяха убити в престрелка със силите за сигурност. Това са 28-годишният Сайед Ризван Фарук и 27-годишната Ташфин Малик. Според роднини на двамата те са били женени. Следователите изключиха версията за трети участник в нападението. За Фарук се знае, че е роден в Съединените щати и е бил общински служител.

Нападателите са открили огън към 21.00 часа българско време в сряда в комплекса „Иниланд риджинал център“. По думите на полицията, те са действали все едно са били на внимателно подготвена мисия. Засега не са ясни мотивите за техните действия и в същото време няма точни данни колко са участвали в стрелбата. ФБР работи над няколко версии, като две от тях са насилие на работното място от разгневен служител и тероризъм. В интервю за СБС Нюз президентът Барак Обама каза, че въпреки че все още има неясноти около престрелката, страната трябва да намери начин да се справи с насилието с оръжие:

Ние трябва да се обединим по двупартиен принцип и то на всяко едно ниво в управлението. Да превърнем подобни събития в рядкост вместо да бъдат нещо нормално. Ние не трябва да приемаме, че това е част от нормалните обстоятелства, защото подобни неща не се случват със същата честота в други държави. 

Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в Съединените щати за последните три години, отбелязва Ройтерс. При нападение срещу училище в Нютаун, щата Кънектикът, през декември 2012 година бяха убити 27 души.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44