Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанков: Докато пътуваме в асансьор, ще можем да проверим дали е в изправност

Времето за пътуване от първия до вашия етаж в сградата ще е достатъчно, за да се уверите в какво се возите. От контролната агенция очакват и да подавате сигнал, ако откриете нарушение, уточни председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков:

Връзката се прави чрез стикерите, които има във всяка кабина на асансьор. Ако въведете данни, номер на съоръжението, а впоследствие ще включим и кюар кодове, които само с едно насочване към смартфон да дават информация дали е регистрирано съоръжението и кой го поддържа изправно.

Асансьорите са само част от включените в електронния регистър съоръжения с повишена опасност до началото на зимния ски сезон. Стикери ще бъдат поставени и на лифтове, влекове, газови устройства - общо 500 хиляди съоръжения.

Вече няма да бъде възможно да се извършва фалшива регистрация на съоръжения. Ще има възможност всеки гражданин от своя смартфон да провери - дали е въжена линия по време на ски, или асансьор, или пък някое друго съоръжение. В рамките на няколко секунди ще може да разбере дали това съоръжение наистина е безопасно и дали всичко е наред с него. Това пък ще ни даде възможност веднага, той с няколко клика да изпраща сигнал до нас, обясни Цанков.

Нарушенията по безопасност обаче намаляват и в момента само 12% от проверените съоръжения са спрени.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44