Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки в борбата с тероризма и незаконната миграция ще обсъждат вътрешните министри от ЕС

Действията в борбата срещу тероризма и стратегията за вътрешна сигурност на Европейския съюз (ЕС) ще обсъдят на заседание в Брюксел министрите на вътрешните работи. Пред министрите ще докладва координаторът на ЕС по антитероризъм Жил Де Керхов относно мерките за по-бърз обмен на разузнавателна информация между службите на 28-те държави.

Европейската полицейска служба Европол, която сега координира взаимодействието срещу международната престъпност, скоро ще има по-големи правомощия и в борбата с тероризма. Законодателният текст ще бъде формално одобрен на срещата, след като получи съгласието на депутатите в Европарламента. С разширяването на правомощията Европол ще може по-лесно да създава специализирани звена и да обменя информация със структури от частния сектор.

Основна част от дискусията ще се фокусира върху подсилването на контрола на външните граници и Шенгенската система. В този разговор ще участват и министрите на Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария, които са извън ЕС, но участват в Шенген.

Мерките срещу миграцията също ще бъдат разгледани. След публикации в пресата, че Гърция е била заплашена с временно изключване от общото пространство без вътрешни граници на Съюза, Атина официално поиска помощ за справяне с наплива от бежанци на островите. Вчера беше задействан европейския механизъм за гражданска защита, чрез който гръцките власти ще получат палатки, одеала и други средства за приема на хората. Освен това Гърция се съгласи да допусне служители на агенцията Фронтекс да помагат за охраната на границата й с Македония, през която върви миграционния поток.

Страните в Европейския съюз ще разискват в Брюксел и възможността да удължат до две години възстановяването на контрола по вътрешните граници в Шенгенското пространство заради миграционния натиск по външните граници на Съюза, предаде Франс прес.

Германия и други страни от Шенгенското пространство през последните месеци възстановиха контрола по границите вътре в шенгенската зона, замислена за свободно движение. По силата на шенгенските правила обаче това не може да продължи повече от шест месеца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44