Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа среща между Чавушоглу и Лавров след инцидента с руския бомбардировач

Сергей Лавров (ляво) и Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турската страна е изказала на Русия съболезнования за смъртта на единия от пилотите от сваления бомбардировач Су-24. Това е станало на първата директна среща на външните министри на Турция и Русия след инцидента. Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров разговаряха на провеждащата се в Белград конференция за сигурност и сътрудничество в Европа. Това е първата директна среща между отговорни представители на Турция и Русия след свалянето на руския самолет. Според турски източници срещата, поискана от Турция, е продължила 40 минути.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че е нереалистично проблемите с Русия да бъдат решени след една среща.


Срещата протече в атмосфера, която подхожда на двама външни министри на сериозни държави. Но напрежението продължава, въпреки че и двете страни не желаят ескалиране. Важно е това, че остават отворени каналите за комуникация. Вярвам, че след като отминат емоциите ще заговори здравият разум. Нашето желание е да преодолеем различията в позициите по инцидента
, заяви Чавушоглу пред турски медии.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви от своя страна, че не е чул нищо ново от турския си колега Мевлют Чавушоглу по време на разговора им в Белград. Лавров е разговарял и с американския държавен секретар Джон Кери, с когото е обсъдил затваряне на южните граници на Турция със Сирия и Ирак.
Сергей Лавров и Джон Кери са се съгласили, че кюрдите са съюзници в борбата с ИДИЛ. Затварянето на границите на Турция със Сирия и Ирак е комплексен въпрос, който може да се реши с общи усилия не само на терен, но и от въздуха. И Лавров, и Кери са се съгласили, че това е централен проблем на борбата с тероризма в Близкия изток. Американският държавен секретар е казал пред руския външен министър, че Вашингтон проучва внимателно изнесените данни от руското военно командване, че Турция търгува с ИДИЛ с доставян от нея  контрабанден петрол на югоизточната ни съседка.

Лавров обясни че е приел да се срещне с Чавушоглу заради настоятелната му молба. Турския външен министър Чавушоглу е повторил възгледите на Анкара, че няма да се извини за свалянето на руския самолет в Сирия.

Лавров нарече странни обвиненията, идващи от турския президент Ердоган, че всъщност Русия е тази, която нелегално търгува с петрол от групировката "Ислямска държава", а не Анкара. Странно е, че след толкова много дни и след като Русия първа разказа, че Турция търгува с ислямистката групировка, чак сега Анкара изкарва в публичното пространство същия аргумент.

Чавушоглу и Лавров са разговаряли и за ситуацията в Сирия. Чавушоглу е предложил Москва и Анкара да продължат борбата срещу тероризма и тя да не се влияе от възникналите двустранни проблеми. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44