Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция предлага гъвкаво решение за Башар Асад и изборите в Сирия

| обновено на 05.12.15 в 12:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отстраняването на Башар Асад от президентския пост не е необходимо преди да се осъществи политическият преход в Сирия. Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс пред регионалното издание "Льо прогре":

Обединена Сирия предполага политически преход. това не означава, че Башар Асад трябва да си отиде преди самия преход, но трябват уверения за това в бъдеще... Борбата срещу ислямска държава е решаваща, но би била напълно ефикасна само ако с нея се ангажират всички сирийски и регионални сили. Но как е възможно това, докато начело е Асад, извършил толкова зверства и срещу когото е голяма част от сирийския народ.

Изявлението звучи като знак за омекване на френската позиция, защото до терористичните атаки в Париж миналия месец Франция бе сред непоколебимите противници на сирийския лидер. Преди дни Фабиюс даде радио интервю, в което допусна военно сътрудничество с армията на сирийския режим срещу ИДИЛ на по-късен етап, когато Асад вече не е на власт. Съгласно плана, договорен от постоянните членове на Съвета за сигурност и регионалните сили във Виена, правителството и опозицията в Сирия трябва да започнат преговори от 1-ви януари, които да доведат до нови избори в рамките на 18 месеца.

Днес стана ясно още, че белгийските и френските власти, разследващи терористичните нападения в Париж, са обявили за издирване още двама заподозрени.
Двамата мъже са съпровождали един от предполагаемите нападатели - Салах Абдеслам, при преминаването му през унгарско-австрийската граница през септември.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44