Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саакашвили вижда себе си като заплаха за управляващите в Тбилиси

Снимка: minfin.com.ua
Лишеният от грузинско гражданство бивш президент на страната Михаил Саакашвили  вижда себе си като заплаха за управляващите в Тбилиси.

Според бившия президент Саакашвили, настоящият държавен глава на Грузия Гиорги Маргвелашвили е направил това под влияние на влияние на руския олигарх Бидзина Иванишвили. Според Саакашвали единствената цел на това действие е настоящите власти да го лишат от правото му да участва в предвидените за 2016 година парламентарни избори. Бившия президент на Грузия припомни, че преди време на Иванишвили е било предложено да получи двойно гражданство, когато е станал френски гражданин. Саакашвили припомни, че са били направени поправки в грузинския основен закон, които разрешават на гражданите от ЕС да участват в изборите в намиращата се в Кавказ държава. Главният прокурор на страната Ираклий Шотадзе коментира, че украинското гражданство на Саакашвили, който е губернатор на Одеска област в момента няма да му попречи да бъде екстрадиран в Грузия, която го издирва защото е обвиняем за разхищение на 5 млн. долара докато е бил президент на страната. Според главния прокурор на Грузия, Украйна не предвижда екстрадиране на гражданите си, но ако той бъде задържан някъде другаде в чужбина Саакашвили може да бъде предаден на Тблиси. С отнемането на гражданството Саакашвили няма да има право да бъде лидер на оглавяваното от него опозиционно национално движение. Според анализатори в Грузия, лявоцентристкото правителство в кавказката република вероятно се страхува, че движението на Саакшвили може да им отнеме властта. Саакашвили влезе през последните месеци и в сериозен спор с премиера на Украйна Арсений Яценюк, казвайки че може да се превърне в "знаменосец на реформите" в Украйна, което бе разчетено като заявка да стане премиер в Киев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44