Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха нелегална рафинерия за производство на гориво край Летница

| обновено на 06.12.15 в 16:03
Снимка: БГНЕС

Полицията откри край Летница нелегална рафинерия за производство на гориво, помещаваща се в сграда на територията на бившия селскостопански двор край града.

След като в петък следобед е била заснета цистерна с гориво на мястото, от събота са започнали процесуално-следствени действия, като първоначално е бил разпитан собственикът на имота – физическо лице от Летница. Той е обяснил, че в сградата се помещава авторемонтна работилница, но при влизане на службите по нареждане на прокуратурата е установена мини рафинерия, която е произвеждала петролни продукти и дизелово гориво.

В нелегалната рафинерия, която е добре прикрита, са открити няколко цистерни,  обясни Валентин Вълков, окръжният прокурор на Ловеч:

При влизането в сградата се намери инсталация за преработка на петролни продукти и дизелово гориво – добре оборудвани съоръжения  и немалък брой цистерни, в които се съхраняват както произведеното гориво, така и тези продукти, които се докарват, за да се преработват и да излизат под формата на дизелово гориво, а и други петролни продукти. Без съответното решение и лиценз за такава дейност.

Откъде идват те и как са отклонявани, както и с какви документи са превозвани тези продукти, за да влязат тук и след това да излязат под формата на дизелово гориво, е въпрос на изясняване в бъдещите действия,
допълни Вълков.

Окръжният прокурор подчерта, че продължават да се издирват и разпитват лица, свързани с нелегалното производство на горивото: 

Според мен съществуват доказателства и за други престъпления - най-вероятно данъчни, но може и други. В момента, по груба преценка, има около 100 тона и пак по груба преценка, макар и първоначална, от тази минирафинерия на месец са излизали между 60 и 150 тона готова продукция, която е реализирана незнайно къде.

Зад рафинерията са били установени изкопни ями, където са се изхвърляли отпадъчните продукти, а също така  и кладенец, от който се е използвала вода за охладителната система. Липсва информация и къде е било продавано произвежданото гориво, но на място е бил намерен маркучът, от който според прокуратурата са били пълнени както леки, така и тежкотоварни автомобили, а също така и селскостопанска техника. 

Разпитите на замесените лица ще продължат - за момента все още няма задържани, но е образувано наказателно производство. Процесуално-следствените действия продължават. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44