Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама защити стратегията си на въздушни удари и специални операции в Сирия

| обновено на 07.12.15 в 09:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Барак Обама увери сънародниците си, че правителството ще се справи с терористичната заплаха. В обръщение по повод атаката в Сан Бернардино, която коства живота на 14 души, Обама поиска съдействие от високотехнологичните компании за спиране на джихадистката пропаганда в социалните мрежи и още веднъж затягане на контрола върху продажбите на оръжие.

Обама призова съгражданите си да не допускат терористичното нападение в Сан Бернардино да предизвиква враждебност към мюсюлманите и паралелно защити стратегията си на въздушни удари и специални операции в Сирия, като правилния начин за постигане на "трайна“ победа във войната срещу ИДИЛ –  групировката, която обяви нападателите Сайед Фарук и Ташфин Малик за свои "войници".

Президентът на САЩ подчерта липсата на доказателства, че нападението в Сан Бернардино е било дирижирано от чужбина, и предупреди, че Америка не бива да се оставя да бъде въвлечена отново в сухопътна война в Близкия изток. Той обаче изключи възможността за изпращане на сухопътни войски в Ирак и Сирия и поясни:

Не трябва да се впускаме за пореден път в една дълга и скъпа сухопътна война в Ирак или Сирия – това е нещото, което групи като ИДИЛ искат. Те знаят, че не могат да ни победят на бойното поле. Бойците на ИДИЛ са част от бунтовниците, с които се сблъскахме в Иран, и са наясно, че ако окупираме чужди територии, те ще могат да поддържат групировките си с години, да убиват хиляди наши военни и да изразходват ресурсите ни, както и да използват присъствието ни, за да привличат нови бойци.

Обама отбеляза, че активната роля на мюсюлманските лидери е важна за борбата с екстремизма, но това не би било ефективно, ако в обществото има разединение:

Наша отговорност е да отхвърлим предложения, изискващи американците мюсюлмани да бъдат третирани различно, защото, ако тръгнем по този път, ще загубим. Този вид разделение и това предателство спрямо ценностите ни е в полза на групи като ИДИЛ.

Кандидатите на Републиканската партия в кампанията за президентските избори разкритикуваха различни аспекти от речта на Обама – бившият губернатор на Флорида Джеб Буш поиска отново "по-агресивна" стратегия за разбиване на "радикалния ислямски тероризъм". Сенаторът Ранд Пол пък заяви, че "разоръжаването на граждани, спазващи закона, няма да спре масовите убийци и терористите".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44