Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се надява да си върне през летния сезон 30 % от руските туристи, обяви в Москва Н. Ангелкова

Министър Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Министър Николина Ангелкова заяви амбицията на страната ни да предложи най-добрите условия за руските туристи. Тя сподели пред БНР, че страната ни продължава да проучва всички възможности за предлагането на допълнителни облекчения при издаването на визи, в това число и с откриването на още изнесени визови центрове. Това каза  още министърът на туризма  Николина Ангелкова по време на срещата си в Москва с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. По болния въпрос за руските туроператори - визите - Ангелкова каза, че ще продължи диалога с Министерството на външните работи припомняйки, че  в момента визи се издават в 21 изнесени визови центрове като времето за издаване на необходимите документи е ускорено максимално.


Можем да се преборим и това изцяло зависи от България. И от господин Сафонов, и от г-н Черников беше подчертано, че България е едно много добро място за пътуване и туризъм и изцяло е в ръцете ни да докажем и покажем, че имаме всички добри и конкурентно способни туристически продукти, които да предложим, така че руснаците да ни изберат като предпочитана дестинация за туризъм.

Очаква се в края на януари в България да се проведе и междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, за която Олег Сафонов да пристигне у нас. В тази връзка бе взето решение един от дните да бъде посветен на обсъждане на двустранните отношения в сферата на туризма и мерки за насърчаване на туристопотока.
Сред другите теми по време на срещата и в Москва бе и съвместна работа за разкриване на специализиран колцентър в България, който да дава актуална информация на руските туристи. Двете страни се ангажираха да проучат възможностите за реализиране на подобен проект и да подновят разговорите в най-кратки срокове.
В рамките на визитата си министър Ангелкова се срещна и с Владимир Черников, ръководител на Департамента за национална политика, междурегионални връзки и туризъм на град Москва, както и с първия му заместник Сергей Шпилко, който е и президент на Руския съюз на туриндустрията. Тя проведе среща и с ръководителя на най-голямата  Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) Майя Ломидзе.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44