Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът създаде Временна комисия за снемане на имунитета на Сидеров

| обновено на 10.12.15 в 11:57
Снимка: БГНЕС

Парламентът създаде Временна комисия по казуса с Волен Сидеров. До седем дни комисията трябва да се произнесе по исканията на главния прокурор да бъдат разрешени наказателни преследвания срещу Сидеров. В комисията участват 17 депутати – по двама от всяка парламентарна група и един независим. Председател е Димитър Главчев от ГЕРБ. Явор Нотев от "Атака", който е и член на комисията, поиска в работата ѝ да бъде включена и точка за досега свършената работа по искането за задържане на народни представители. Той каза:

Ние, по повод на искане на главния прокурор, взехме решение за даване разрешение на прокуратурата да задържи двамата народни представители, чийто имунитет беше разгледан в тази зала. Известно е също така, че впоследствие българският съд на две инстанции обяви задържането на двамата народни представители за незаконно.

Нотев каза, че парламентът като институция, която е дала разрешение, не трябва да мълчи по този въпрос. Според него в комисията трябва да има и доклад за по-нататъшния ход на процедурата, а и да се предложи проект за отмяна на решението, с което се дава разрешение за задържането.

Предложението на Нотев изобщо не беше подложено на гласуване, тъй като излизало извън предложенията по точката в дневния ред. Парламентарната група на "Атака" напусна демонстративно пленарната зала.

В програмата на НС е окончателното гласуване на промените в Закона за управлението на средствата от еврофондовете.

Със законопроекта за управление на евросредствата се цели гарантиране на по-прозрачна, по-разбираема и по-ефективна система на публичните средства от Европейския съюз, като част от финансовата система на страната. С предлагания законопроект се цели уеднаквяване на правилата, по които ще се управляват и разходват средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, въвеждането на мерки за намаляване на административната тежест за бенефициентите и постигане на ефективен съдебен контрол.

В работата на народните представители са и законопроектът за рибарството и аквакултурите, и окончателните промени в Закона за устройство на територията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44